Prošlo je punih deset godina od 6. lipnja 2003., dana kad nas je pohodio blaženi papa Ivan Pavao II u Dubrovniku i podario nam Blaženicu, Mariju Propetoga Isusa Petković. Sva srca blaćana, njezinih mještana, bila su taj dan sa svetim ocem u Dubrovniku. Pjevali smo, molili i dijelili trenutke velike radosti za naš narod, a napose za naše mjesto Blato.

Prisjećajući se toga dana proslavili smo njegovu desetu obljetnicu 6. lipnja 2013. godine u našoj župi Svih svetih u Blatu. Po primjeru bl. Marije, koja je uvijek okupljala djecu, a svojim je sestrama čak i zapovjedila: „Ne tjerajte djecu van iz dvorišta“, i mi smo ih pozvali u našu župu. Posebno su bili nagrađeni oni koji su kroz mjesec svibanj redovito dolazili na krunicu i svetu misu. U župnoj crkvi zajedno smo izmolili Zlatnu krunicu, a potom je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio don Nikola Berišić, dekan. Na početku slavlja don Nikola nam je pročitao riječi proglašenja Marije Petković blaženom koje je izrekao bl. Ivan Pavao II u Dubrovniku, a za vrijeme propovijedi pročitao nam je riječi samoga pape s propovijedi beatifikacije o vrsnoj ženi.

Za vrijeme svete mise pjevala su sva tri naša župna zbora, a po završetku slavlja svi smo se uputili u Dom kulture gdje je dječji župni zbor Stope održao svoj koncert „Tebi Majko“, sedmi po redu. Voditeljice programa bile su Iva Bačić i Jelena Šeparović, a poseban gost večeri bio je župni zbor mladih Stope, koje su svojim mladenačkim žarom i spontanošću razveselile i ugodno iznenadile sve prisutne. Na poseban način publiku su oduševile male Stope koje su pjevale od srca i u veselom ritmu. Predstavile su nam 12 skladbi duhovnoga karaktera pretežno na hrvatskom jeziku. Na poseban način istaknuli su ulogu Marije Propetoga kao naše duhovne majke koja bdije nad nama i prati nas svojim blagoslovom s neba. Uputili su nam poziv da znamo odvojiti od svoga vremena i uputiti se u njezino svetište gdje možemo uistinu pronaći pravi mir i radost za svoj život i bližnje oko nas.

Dao dobri Bog da nam se ostvare dječje želje i da nam životi budu ispunjeni onim što samo Bog može dati.

s. Danijela Škoro