Općina Blato dodjeljuje Srebrni grb Općine Blato župnom zboru mladih „Stope“ kao priznanje za ostvarene uspjehe i promicanje ugleda Blata.

Obrazloženje:

Župni zbor mladih „Stope“ djeluje od 2003. godine u župi Svih svetih. Njihova voditeljica je s. Danijela Škoro, članica družbe Kćeri milosrđa, koja ih je svojom zanesenošću glazbom i okupila. Zbor trenutno čini 12 djevojaka, polaznica Srednje škole Blato (Nikolina Tomas, Barbara Šeparović, Mišel Bačić, Julija Bosnić, Marijana Franulović, Franka Bosnić), Osnovne škole Blato (Ana Šeparović) i studentica (Tončica Šeparović, Dina Šeparović, Tina Goreta, Viktorija Petković, Danijela Protić), a u njegovu radu od početka sudjelovalo je još 6 djevojaka (Marijana Sardelić, Marija Franulović, Jelena Cetinić, Danijela Šeparović, Franka Gavranić, Nena Šaparović).

Aktivnosti Stopa vezane su uz ovu župu i mjesto, a sastoje se u redovitom animiranju liturgijskog pjevanja na nedjeljnim euharistijskim slavljima, te u svetištu bl. Marije Petković. Zbor rado sudjeluje i u drugim slavljima i događanjima u župi, kao što su vjenčanja, susreti mladih, zavjeti sestara Kćeri milosrđa i dr. Inicijatori su i karitativnih djelatnosti. Pokrenule su prvu radionicu koja nosi naziv „Stope“ i danas djeluje u Blatu i uključuje oko 50-ak djece osnovne škole. Rado posjećuju Dom za odrasle osobe i iznenade ih svojom pjesmom i domaćim kolačima. Gostovale su na nekoliko koncerata i kulturnih događanja u mjestu, kao što su koncerti HGU sv. Vincnenca, koncerti Narodne glazbe Blato, sjednica općinskoga vijeća, koncert Glazbene škole Blato, dani devetnice bl. Marije Petković i dr. Svoja dostignuća pokazale su i izvan svoga mjesta, gostujući u korčulanskoj katedrali i u župnoj crkvi u Smokvici. Sudjelovale su i nastupale u Puli (prigodom nacionalnog susreta mladih), u Zagorju (u druženju s mladima iz tih krajeva), u Zagrebu (prigodom otvaranja zaklade Bl. Marija Petković), u Ćilipima (na susretu zborova Dubrovačke biskupije).

Njihovo najznačajnije prvo postignuće bilo je zasigurno dvodnevno gostovanje u Austriji među gradišćanskim Hrvatima, gdje su animirale euharistijska slavlja i imale svoj prvi samostalni koncert. Tom prigodom upoznale su se s našim poznatim kantautorom Rajkom Dujmićem, koji im je bio gost na tom koncertu. Nastalo je prijateljstvo, te im je uvaženi gospodin Rajko skladao i njihovu prvu pjesmu „Moja ljubav si Ti“, s kojom su se prijavile na natječaj na najznačajniji festival hrvatske duhovne scene, Uskrsfest 2007. i osvojile nagradu slušatelja Hrvatskoga katoličkog radija. Stope su organizirale i dva samostalna i vrlo uspješna koncerta u Blatu. Prvi je bio 25. ožujka 2007., uz gostovanje Rajka Dujmića, a drugi se održao 7. prosinca, iste godine, u društvu dječjeg župnoga zbora „Stope“. Zajedno sa spomenutim dječjim zborom i radionicom „Stope“, u prosincu 2007. dobile su novčanu nagradu od Dubrovačko – Neretvnaske županije, od Upravnoga odjela za obrazovanje, kulturu i šport, zbog volonterskih inicijativa u svome mjestu. Posljednji uspjeh je njihova nova pjesma „Vjerujem“, koju su same skladale, te će s njome sudjelovat i predstavljati svoju župu i mjesto na Bonofestu, u Vukovaru, u svibnju 2008.

Naravno, sve ove djelatnosti i nastupi nemaju samo za svrhu produbljivanje njihove vjere i aktivnog sudjelovanja u životu župne zajednice, nego poticanje i pomaganje ostalih mladih da pozitivno ostvaruju sebe u svem svome bogatstvu darova koje imaju, kako bi se oduprli porocima današnjega vremena.

Dodjeljivanje Srebrnog grba Općine Blato izraz je priznanja za ostvarene uspjehe i promicanje ugleda Blata.